waaruit bestaat melk ?

lesgevende-koe.gif (8971 bytes)

Water

Melk bevat ongeveer 87% water.

Calcium voor sterke botten en een sterk gebit

Melk en melkprodukten vormen de voornaamste bron van calcium.
Calcium geeft aan de beenderen en het gebit hun stevigheid en hardheid.
Kinderen hebben niet alleen voldoende calcium nodig voor de groei
maar dit calcium zorgt ook voor de sterkte van de botten op latere leeftijd.
Melk bepaald dus niet alleen NU je gezondheid.

Vetstoffen

Volle melk bevat ongeveer 3,6g melkvet per 100g.
Het gaat om vetstoffen met een hoge voedingswaarde die zeer licht verteerbaar zijn.

Eiwitten

Eiwitten of prote´nen bevatten aminozuren en zijn de bouwstenen die voor de bouw, groei en herstel van de lichaamscellen instaan.
Ze leveren eveneens het materiaal voor de vorming van antilichaamjes die een levensbelangrijke rol spelen in het beschermen van ons organisme tegen ziektekiemen.

Melksuiker of lactose

Lactose begunstigd de ontwikkeling in onze darmen van nuttige bacterien die op hun beurt andere schadelijke organismen uitschakelen.
Het melksuiker is een natuurlijk suiker dat de tanden niet aantast.
Tandartsen raden melk of water aan als de meest geschikte dranken voor kinderen.
Suikerhoudende softdrinks worden sterk afgeraden.

Vitamines

Melk is een uitstekende bron van vitamine B2.
We weten dat vitamine B2 de stofwisseling gunstig beinvloedt.
Volle melk is ook rijk aan vitamine A en D.
Vitamine A bevordert de groei, zorgt mee voor een gezonde huid en een goede klierwerking en behoedt ons voor ontstekingen.
Vitamine D helpt ons kalk opnemen en dit mineraal vastleggen in beenderen en gebit.

   

 

melk, melk, welke melk ?

koe.gif (4231 bytes)

             

soorten consumptiemelk :

* volle melk : bevat min. 3,5g vet per 100g melk

* halfvolle melk : tussen 1,5g en 1,8g vet per 100g melk

* magere melk : max. 0,3g vet per 100g melk

* AA-melk : deze melk komt van bedrijven die zich houden aan strenge vastgelegde eisen op het vlak van de gezondheid van de dieren, de melkinstallatie, de ophaling en de kwaliteit van de geleverde melk. Er moet dus zeer hygienisch te werk worden gegaan en het melkvee staat onder voortdurende gezondheidscontrole. Alleen hoevemelk, volle of halfvolle melk die gepasteuriseerd of UHT behandeld is, kan het AA-label krijgen.
AA-melk staat werkelijk voor prima melk.


* Hoevemelk : melk die uit de uier van de koe komt, noemen we rauwe melk. Omdat je die melk alleen op de hoeve kunt kopen zegt men ook hoevemelk. Rauwe, gekoelde melk is niet lang houdbaar en moet gekookt worden voor gebruik.

* Melkpoeder : is gedroogde melk

soorten gefermenteerde melkdranken :

* karnemelk of botermelk : bijprodukt bij de bereiding van boter uit zure room, vandaar de naam

* Kefir : gestremde melk met lichte alcoholgisting

* Yoghurt : wordt verkregen door de gelijktijdige werking in de melk van twee soorten bacteriŰn: Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus
           Meer info vindt je op onze yoghurt-pagina.

de meest gebruikte manieren om melk langer houdbaar te maken :

Melk is snel voor bederf vatbaar.
De meest gebuikte methode om ze langer houdbaar te maken is door verhitting.
Hierdoor worden de meeste of alle schadelijke bacteriŰn gedood.
Bewaarmiddelen komen er dus absoluut niet aan te pas !

* Gepasteuriseerde melk :
De melk wordt op een lage temperatuur verhit (72░-76░C) gedurende een korte tijd (15-20 sec)
Aldus worden de schadelijke bacteriŰn gedood en is de melk enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Door de korte en lage temperatuurbehandeling smaakt de melk nog zeer goed naar verse hoevemelk.

* Gesteriliseerde melk :
de melk wordt 2 keer verhit:
Een eerste keer op 130░-140░ gedurende enkele seconden voor het afvullen in de fles
Een tweede keer na afvulling in de fles op 110░-120░ gedurende 10 tot 20 minuten
Aldus is de melk "steriel", lang houdbaar (verscheidene maanden)
Door de lange en hoge verhitting is de melk enigzins "beschadigd" ttz :
het vitamine-gehalte is veel lager en de melksuikers zijn wat gekarameliseerd: hierdoor is de melk niet meer zo wit en heeft ze een bepaald smaakverschil

* U.H.T.- melk :
de melk verhit tot 135░-145░ gedurende een 2-tal seconden en daarna kiemvrij afgevult
Door die korte maar hevige verhitting is de melk toch steriel en lang houdbaar (verscheiden weken).
Het vitamine-verlies en het smaakverschil is beperkt gebleven.

 

               terug naar vorige pagina