Waaruit bestaat melk ?

Eiwitten
3.2 %
Water
87 %
Vetten
3.4 %
Koolhydraten
4.9 %
Mineralen
Calcium-fosfor-zink-magnesium
Vitamines
A B1 B6 B12 D foliumzuur


 

 


Bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. De samenstelling van de
melk hangt af van verschillende factoren, zoalsde koesoort,
het voedsel, het klimaat of de tijd van het jaar.


Water

Melk bevat ongeveer 87% water.

Mineralen waaronder: Calcium
voor sterke botten en een sterk gebit.
Melk en melkprodukten vormen de voornaamste bron van calcium.
Calcium geeft aan de beenderen en het gebit hun stevigheid en hardheid.
Kinderen hebben niet alleen voldoende calcium nodig voor de groei
maar dit calcium zorgt ook voor de sterkte van de botten op latere leeftijd.
Melk bepaald dus niet alleen NU je gezondheid.

Vetstoffen
Volle melk levert ons zowat 3,6g melkvet per liter.
Het gaat om vetstoffen met een hoge voedingswaarde die zeer licht verteerbaar zijn.
(mager melk : 0g vet/liter, halfvolle melk : 1,5 g vet/liter, volle melk : 3,6 g vet/liter)

Eiwitten
Eiwitten of prote´nen bevatten aminozuren en zijn de bouwstenen die voor de bouw, groei en herstel van de lichaamscellen instaan.
Ze leveren eveneens het materiaal voor de vorming van antilichaamjes die een levensbelangrijke rol spelen in het beschermen van ons organisme tegen ziektekiemen.

Koolhydraten waaronder melksuiker of lactose
Lactose begunstigd de ontwikkeling in onze darmen van nuttige bacterien die op hun beurt andere schadelijke organismen uitschakelen.
Het melksuiker is een natuurlijk suiker dat de tanden niet aantast.
Tandartsen raden melk of water aan als de meest geschikte dranken voor kinderen.
Suikerhoudende softdrinks worden sterk afgeraden.

Vitamines
Vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling.
Een tekort aan vitamines kan tot ziektes leiden.
Melk is een bron van vele vitamines en bevat de vitamines A, B1, B2, B6, B12, vitamine D en foliumzuur.
De vitamines A en D zijn vetoplosbaar en kunnen dus in ons lichaam opgeslagen worden.
De vitamines B en foliumzuur zijn wateroplosbaar en kunnen dus niet in ons lichaam "opgeslagen" worden. Ze moeten dus regelmatig via de voeding aangevoerd worden.
Volle melk is ook rijk aan vitamine A en D.
Vitamine A bevordert de groei, zorgt mee voor een gezonde huid en een goede klierwerking en behoedt ons voor ontstekingen.
Vitamine D helpt ons kalk opnemen en dit mineraal vastleggen in beenderen en gebit.

Vitamin
Rol van de vitaminen voor het menselijk lichaam
1 glass melk
 Dagelijkse behoefte
A
Gezonde huid, ogen en haar, immuniteit
120 ug
750 ug
B1
Energie produktie en groei
0.05 mg
0.8 - 1.1 mg
B2
Bevordert de groei, nodig voor gezonde ogen, haar, huid en nagel
0.5 mg
1.2 - 1.7 mg
B6
Essentieel voor het eiwit-metabolisme, gezonde huid, haar en nagels
0.15 mg
1.2 - 1.6 mg
B12
Groei en onderhoud van het zenuwstelsel; nodig voor de lichaamscellen en het bloed
1 ug
2 ug
D
Werkt samen met calcium en fosfor voor sterke beenderen en tanden
2 ug
No RDI set
Foliumzuur
Helpt samen met vit.B12 voor het onderhoud van de lichaamscellen. Bovendien erg belangrijk in geval van zwangerschap
15 ug
200 ug


 

 

 

 

 

 








Mineralen
Mineralen zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft in kleine hoeveelheden om het metabolisme te kunnen laten gebeuren en om functies zoals onderhoud, regeling en opbouw.
mineralen kunnen niet in het lichaam aangemaakt worden en moeten dus bekomen worden uit het voedsel dat we eten.

Er zijn 2 soorten mineralen : eigenlijke mineralen en sporenelementen. Beiden zijn even belangrijk voor een optimale gezondheid.
Belangrijke mineralen zijn bvb calcium, natrium, zink, magnesium, fosfor, chloor en zwavel
Belangrijke sporenelementen zijn bvb ijzer, fluor en iodium

Mineralen
Rol van de vitaminen voor het menselijk lichaam
1 glass melk
 Dagelijkse behoefte
Calcium
voor sterke beenderen en tanden, ook nodig voor de zenuwen en spieren
295 mg
800 - 1000 mg
Phosfor
Werkt samen met calcium en magnesium om de beenderstructuur op te bouwen en te onderhouden
232 mg
1000 mg
Magnesium
Onderhoud de beenderstructuur en is vereist voor het goed functioneren van spieren en zenuwenbon
27 mg
270 - 320 mg
Zink
Belangrijk voor de immuniteittant for immunity; healing; reproduction
1 mg
12 mg

 

 

 

 

 

 





Welke produkten worden uit melk verkregen ?



 


Melk, melk, welke soorten melk ?

Volle melk: bevat min. 3,5g vet per 100g melk

Halfvolle melk: tussen 1,5g en 1,8g vet per 100g melk

Magere melk: max. 0,3g vet per 100g melk

AA-melk : deze melk komt van bedrijven die zich houden aan strenge vastgelegde eisen op het vlak van de gezondheid van de dieren, de melkinstallatie, de ophaling en de kwaliteit van de geleverde melk. Er moet dus zeer hygienisch te werk worden gegaan en het melkvee staat onder voortdurende gezondheidscontrole. Alleen hoevemelk, volle of halfvolle melk die gepasteuriseerd of UHT behandeld is, kan het AA-label krijgen.
AA-melk staat werkelijk voor prima melk.

Hoevemelk : melk die uit de uier van de koe komt, noemen we rauwe melk. Omdat je die melk alleen op de hoeve kunt kopen zegt men ook hoevemelk. Rauwe, gekoelde melk is niet lang houdbaar en moet gekookt worden voor gebruik.

Melkpoeder: is gedroogde melk

 


soorten gefermenteerde melkdranken ?

karnemelk of botermelk : bijprodukt bij de bereiding van boter uit zure room, vandaar de naam

Kefir : gestremde melk met lichte alcoholgisting

Yoghurt : wordt verkregen door de gelijktijdige werking in de melk van twee soorten bacteriŰn: Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus Meer info vindt je op onze yoghurt-pagina.

 

Het bewaren van de melk ?

Melk is snel voor bederf vatbaar.
De meest gebuikte methode om ze langer houdbaar te maken is door verhitting. Hierdoor worden de meeste of alle schadelijke bacteriŰn gedood.
Bewaarmiddelen komen er dus absoluut niet aan te pas !

Gepasteuriseerde melk :
De melk wordt op een lage temperatuur verhit (72░-76░C) gedurende een korte tijd (15-20 sec)
Aldus worden de schadelijke bacteriŰn gedood en is de melk enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Door de korte en lage temperatuurbehandeling smaakt de melk nog zeer goed naar verse hoevemelk.

Gesteriliseerde melk :
de melk wordt 2 keer verhit:
Een eerste keer op 130░-140░ gedurende enkele seconden voor het afvullen in de fles
Een tweede keer na afvulling in de fles op 110░-120░ gedurende 10 tot 20 minuten
Aldus is de melk "steriel", lang houdbaar (verscheidene maanden)
Door de lange en hoge verhitting is de melk enigzins "beschadigd" ttz : het vitamine-gehalte is veel lager en de melksuikers zijn wat gekarameliseerd: hierdoor is de melk niet meer zo wit en heeft ze een bepaald smaakverschil

U.H.T.- melk :
de melk verhit tot 135░-145░ gedurende een 2-tal seconden en daarna kiemvrij afgevult
Door die korte maar hevige verhitting is de melk toch steriel en lang houdbaar (verscheiden weken).
Het vitamine-verlies en het smaakverschil is beperkt gebleven.

 

Waar komt de melk vandaan?
klik door naar alle info over de koe !