yoghurt

             

 

Yoghurt is een gefermenteerd melkprodukt: het is melk die door de werking van bepaalde bacteriŽn tot stremming wordt gebracht. In feite wordt de melk verzuurd door er een "yoghurtcultuur" aan toe te voegen.
Deze yoghurtcultuur bestaat uit een mengsel van 2 bacteriŽn :
Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilis.

Deze yoghurtbacteriŽn moeten tot op het moment van verbruik in aanzienlijke hoeveelheden nog levend aanwezig zijn.

Yoghurt is heel licht verteerbaar en uitstekend voor de darmflora !
Bereiding van yoghurt

Aan de gepasteuriseerde melk wordt melkpoeder toegevoegd.
Hierdoor verhoogt het droge-stof gehalte van de melk.
Dit is nodig een een steviger yoghurt te bekomen.

Daarna verwarmt men de melk tot 85įC ŗ 90įC gedurende enkele minuten.
Hierdoor worden de meeste bacteriŽn gedood.
Na afkoeling tot 35įC ŗ 45įC (de incubatietemperatuur) wordt de melk "ingeŽnt" met een yoghurtcultuur.
Deze yoghurtcultuur bevat de bacteriestammen Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.
Aan de yoghurtcultuur wordt de nodige tijd gegeven om te ontwikkelen in de warme melk.
De tot yoghurt geworden melk wordt snel afgekoeld.

Aan de yoghurt wordt suiker, fruit of helemaal niets toegevoegd.
Ze wordt verpakt en gekoeld opgeslagen tot verbruik.

  

 

 

zelf yoghurt maken ?

             

 

Yoghurt is een levend produkt.
De bacterie-cultuur die erin leeft kan je steeds gebruiken om nieuwe yoghurt te maken.
Dit heb je nodig : 1 liter melk, 2 dl verse yoghurt, een kookpot en een thermometer.
Zorg dat de kookpot goed schoon is door hem met heet water te spoelen.
Verwarm de melk tot 40į C. Roer er dan voorzichtig de yoghurt door.
Sluit de kookpot en stop deze in de oven of op een plek waar de temeratuur op 40 graden blijft.
Na 4 ŗ 6 uur is de yoghurt klaar. In de koelkast zetten om af te koelen.

 

geschiedenis

Yoghurt wordt al meer dan 4000 jaar gemaakt door verschillende volkeren in verschillende delen van de wereld.
In Europa is de yoghurt eigenlijk pas in het begin van de 20e eeuw herontdekt geworden. Het was de wetenschapper IIya Metchnikoff die de melkzuurbacteriŽn bestudeerde en de gunstige invloed ervan op de mens aantoonde.
De eerste die yoghurt commercieel op de markt bracht was Isaac Carasso.
Hij begon te produceren in Barcelona in 1919. Zijn zoon Daniel of "Danone", zoals zijn vader hem wel eens noemde breidde zijn vaders zaak verder uit tot het huidige wereldbekende merk.

                 

 

 

hiermee weet je al heel wat over de weg van de melk.
wil je nog iets herbekijken ?
klik bovenaan op een onderwerp

of keer terug naar de homepage