Wist je dat een koe 4 magen heeft ?

Klik op haar verschillende "onderdelen"
en leer waarvoor ze dienen.

 

 

Hoorns  Lijkt meer op onze vingernagels dan op been. Kan bewerkt of bijgeschaafd worden zonder pijn.
Was vroeger bedoeld om zich te beschermen tegen andere dieren.
Oren 
Groot ! Koeien kunnen ze in bijna alle richtingen draaien om signalen op te vangen in geval van gevaar.
Muil 
Perfect gemaakt om te grazen.
De koe trekt het gras van de grond en maalt het tussen de onderste tanden en de kaken.
Staart 
Handig om een en ander af te dekken of om kinderen te doen schrikken.
Is ook zeer nuttig als vliegenmepper.
Rumen
De eerste maag, ook wel de
pens genoemd.
De koe slikt het gras zonder kauwen in.
Als de pens vol is, komt het gras bij beetjes terug in de mond waarop het fijn gekauwd wordt : de koe
herkauwt.
Daarna wordt het weer ingeslikt en komt in de volgende maag.
Reticulum 
De tweede maag, ook wel
netmaag genoemd.
Hier wordt de herkauwde massa verder verteerd.
Daarna gaat het naar de volgende maag
Omasum
De derde maag, ook wel
boekmaag genoemd.
Hier wordt het vocht eruit gehaald.
Abomasum
De vierde maag, ook wel
lebmaag genoemd.
Lijkt op een mensenmaag. Hier worden de voedingsstoffen eigenlijk verteerd.
Voedingsstoffen worden opgenomen via de darmwand door het bloed en gaan naar de plaats waar ze benodigd zijn.
De niet gebruikte rest, de afvalstoffen, gaat verder via de ingewanden naar buiten (mest).
Uier
De "melkzak" van een koe.
Binnenin is het verdeeld in 4 kwartieren, elk met een tepel.
De melk wordt gevormd in de melkblaasjes van de uier. Melkvormende cellen halen de nodige bestanddelen uit het bloed.
Om 1 liter melk te maken moet er 300 tot 400 liter bloed door de uier stromen. In de melkklieren hoopt de melk zich op en wanneer de druk te groot wordt, lopen de druppeltjes via kleine en grote melkkanaaltjes in de melkboezem.
Enkel wanneer op de tepels op de juist manier geduwd wordt, komt er melk uit.
Bij het machinaal melken worden 4 tepelhouders gebruikt die luchtledig gezogen worden door een vacuumpomp.
De melk gaat rechtstreeks van de uier naar de koeltank zonder in aanraking te komen met de buitenlucht.
Ze wordt op de boerderij bewaard in een grote koeltank op 4C.
Het melken 
Een koe moet 2 maal per dag gemolken worden, 7 dagen per week en dit gedurende ongeveer 10 maanden nadat het kalfje geboren is.
Een goede melkkoe geeft ongeveer 25 liter melk per dag of 7000 liter melk per jaar..
Enkel de eerste weken moet het kalfje de melk van de moeder drinken (ongeveer 260 liter).
De rest van de periode melkt de boer de koe.

Om productief te blijven moet de koe ieder jaar een kalf krijgen.
meer info nodig ? surf naar :
- www.hetkleineloo.nl : bijzonder interessante informatie over land- en tuinbouw
- www.plattelandsklassen.be
: mooie dossiers over zuivel in pdf-formaat
www.ondernemersvannature.nl. Ondernemers van Nature zijn boeren en tuinders die duurzaam ondernemen

op naar volgende pagina :
in de zuivelfabriek

 

<BGSOUND SRC="bessie.au">